Constipatie

Één persoon op drie heeft te kampen met darmproblemen. Hieronder alvast enkele handige reflexen om constipatie tegen te gaan!

Ben ik geconstipeerd als ik niet elke dag naar het toilet ga?

Nee. Ieder van ons heeft zo zijn gewoontes. Voor sommigen volstaat het om een keer om de twee dagen naar het toilet te gaan, anderen daarentegen brengen meermaals per dag een bezoekje aan de WC. Een arts zal de term ‘constipatie’ pas in de mond nemen wanneer de patiënt zich verschillende weken na elkaar minder dan drie keer per week ontlast. De meest voorkomende complicaties zijn een zwaar en opgeblazen gevoel, darmpijn en aambeien.

Hebben vrouwen meer last van constipatie dan mannen?

Ja. Occasionele constipatie is een probleem dat zich voordoet bij een op de drie en dat driemaal meer vrouwen treft dan mannen. Zwangere vrouwen zijn ook veel vatbaarder voor constipatie. Dat is te wijten aan een afname van de darmcontracties, die ontstaat door de hormoonwisseling en de druk van de baarmoeder op de dikke darm. Ook bejaarden krijgen vaker te kampen met constipatie. Aan de basis hiervan liggen factoren zoals een gebrek aan beweging en de inname van bepaalde geneesmiddelen.

Hoe kan men constipatie vermijden?

  • Het is belangrijk om per dag 1,5 à 2 liter vocht op te nemen (water, thee, fruitsap).
  • Beweeg voldoende!
  • Eet op regelmatige tijdstippen.
  • Neem voldoende tijd om te eten.
  • Ga naar het toilet wanneer de drang zich voordoet!
  • De stoelgang nooit ophouden!

Wanneer mag je laxeermiddelen gebruiken?

Indien de aanbevolen veranderingen in het eetgedrag niet helpen tegen de constipatie, kan het probleem eventueel met een laxeermiddel verholpen worden. Naargelang de klachten zal de apotheker of arts zijn patiënt altijd aan het juiste product helpen. Het gebruik van laxeermiddelen moet telkens gepaard gaan met het in acht nemen van voedingsaanbevelingen.

Stimulerende laxeermiddelen moeten met de nodige voorzorg gebruikt worden (nooit langer dan tien dagen). Indien ze na tien dagen nog gebruikt worden, kan “darmluiheid” optreden. Het misbruik van laxeermiddelen kan ook leiden tot colitis.

Helpt drinken om constipatie te vermijden?

Ja. Het is belangrijk om veel water te drinken om de stoelgang te hydrateren en zo de evacuatie te bevorderen. Drink zoveel mogelijk water dat rijk is aan magnesium (Hépar® bijvoorbeeld), maar ook (kruiden)thee of bouillon.

Is een vezelrijke voeding aangewezen om constipatie te voorkomen?

Ja. Bij constipatie is het belangrijk om enkele eenvoudige maatregelen in acht te nemen: voldoende bewegen, de stoelgang niet uitstellen… Deze maatregelen zorgen voor een gezonder gevoel en een verandering in de ontlastinggewoontes. Het is ook belangrijk om het volume van de coloninhoud te verhogen en de darmmotoriek te stimuleren. Hiervoor zorgen de voedingsvezels: deze worden niet geabsorbeerd en vormen een “ballast” voor de voedingsbal doordat ze voldoende water ophouden. Voedingsvezels vind je terug in (droge) groenten en fruit, en vooral in volkorenproducten.

Zorgt een glas water op een nuchtere maag voor een betere stoelgang?

Ja. Ons lichaam werkt als een horloge: het heeft nood aan regelmaat om goed te functioneren. Het oriënteert zichzelf door geschikte WC-momenten in te lassen en een vast ritueel te ontwikkelen. Bijvoorbeeld: elke morgen naar het toilet gaan na een glas water.