Volg jij de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een logo voor levensmiddelen. Deze score helpt consumenten om op een evenwichtige manier boodschappen te doen. De Nutri-Score bestaat uit vijf niveaus, gaande van A (groen) tot E (rood). Hou jij rekening met deze score bij jouw aankopen? Wij leggen je uit hoe deze score wordt toegekend aan producten, en waarom er ook kritiek is op de Nutri-Score.


Wat is de Nutri-Score?


Frankrijk introduceerde in 2014 als eerste de Nutri-Score. Sindsdien is het logo uitgebreid naar andere Europese landen. In België werd het in 2019 officieel ingevoerd. De 5-kleurenschaal met 5 letters is ontwikkeld op basis van een wetenschappelijk algoritme. Hierbij krijgt gezonde voeding de letter A en voedingsstoffen die je beter beperkt de letter E. De voorkeur gaat naar voeding zoals vezels, eiwitten, fruit en groenten. Elementen die je beter vermijdt, zijn teveel calorieën, verzadigde vetzuren, suiker en zout. 


In België maken supermarktketens als Delhaize, Colruyt en Carrefour gebruik van het logo. Bovendien ondersteunt het Belgische ministerie van Volksgezondheid de Nutri-Score. Maar niet alle landen gaan akkoord met het gebruik van het logo, en er is veel kritiek op.


Voordelen Nutri-Score


Je voeding bepaalt in belangrijke mate je gezondheid. De aandacht voor gezonde voeding neemt de laatste jaren sterk toe. Het is echter vaak een uitdaging om de juiste informatie over voedingswaarden van producten terug te vinden. De Nutri-Score kan daarbij helpen. . In één oogopslag kan je als consument zien of het product een goede voedingswaarde heeft, of dat het beter te vermijden is. Het logo is heel makkelijk te begrijpen door iedereen. De score maakt het ook mogelijk om sneller producten te vergelijken met elkaar.


De Nutri-Score is wetenschappelijk onderbouwd en kwam, na testen in 60 Franse supermarkten, als meest betrouwbare score naar boven. Bovendien stimuleert de score fabrikanten om meer in te zetten op gezonde voeding. Ze worden namelijk aangemoedigd om hun producten te ontwikkelen met minder zout, suikers, verzadigde vetten, met meer volle granen of in kleinere porties, ...


Kritiek op Nutri-Score


Toch is het belangrijk om de Nutri-Score niet blindelings te volgen. Er is veel terechte kritiek op het logo. Landen als Italië, Tsjechië, Cyprus, Griekenland, Letland, Roemenië en Hongarije hebben een document opgesteld waarin ze hun kritiek op het logo uiten. De score zou immers misleidend zijn voor de consumenten. 

Het logo is niet bedoeld om te vergelijken over verschillende productgroepen. Dat is echter helemaal niet duidelijk voor de consument. Zo heeft een vergelijking van de score tussen zalm en koekjes geen enkel nut, ook al doet de consument dit wel. 


Vervolgens houdt de Nutri-Score geen rekening met portiegroottes. De score is namelijk berekend voor 100 g of 100 ml van het product. Fabrikanten kunnen dus nog steeds te grote porties verkopen, die toch een goede score krijgen.


Er wordt bij de berekening ook geen rekening gehouden met additieven, residuen van pesticiden en allergenen. Hiervoor moet je als gebruiker zelf nog het label van het product bekijken. 


Tenslotte is er ook nog de verdere verwerking van het product, die niet in de score zit. Zo kunnen diepvriesfrieten score A hebben, ook al worden die bij de bereiding door de gebruiker gefrituurd. Het eindproduct is dus geen gezonde voeding, maar het product heeft wel een goede score.